Ov-bedrijven vrezen tekort aan buschauffeurs

De pensionering van een niet onaanzienlijk aantal buschauffeurs zorgt er voor dat vervoersbedrijven in de problemen komen te zitten. Het probleem is zelfs zo ernstig dat ze er voor zou kunnen zorgen dat er in de komende jaren meerdere buslijnen zouden kunnen komen te vervallen.

40 tot 60 procent van buschauffeurs gaat bijna op pensioen
Een onderzoek dat werd uitgevoerd door de NOS bracht aan het licht dat in de komende jaren zomaar even tussen de 40 en 60 procent van de buschauffeurs van Connexxion evenals Arriva met pensioen zullen gaan. Dat is echter slechts één kant van het probleem, want anderzijds dient er ook te worden vastgesteld dat de aanwas van jongeren te beperkt is om dit gat op te vullen. Niet alleen de grote maatschappijen, maar ook kleine vervoerders zoals met name GVB en Syntus verwachten dat de vergrijzing onder buschauffeurs de nodige problemen met zich mee kan brengen.

Leeftijd van gemiddelde buschauffeur meer dan 50
Nagenoeg alle grote ov-bedrijven hebben te maken met hetzelfde probleem. De gemiddelde leeftijd van de buschauffeurs die bij hen in dienst zijn ligt namelijk boven de 50. Dit zorgt er voor dat de komende jaren een aanzienlijk deel van deze groep mensen met pensioen zal gaan. Zonder een toenemende instroom van jonger personeel kan dit nefast zijn voor de sector. Helaas kan er alleen maar worden vastgesteld dat jongeren niet bepaald warm lopen voor een job als buschauffeur.

Potentieel wegvallen van buslijnen
De grootste vervoerder met 5.500 chauffeurs is het bedrijf Connexxion. Deze onderneming ziet het reeds erg somber in voor de nabije toekomst. Zij verwacht dat er reeds binnen een periode van slechts twee à drie jaar een ernstig tekort zal zijn aan chauffeurs. Dit tekort zou er zomaar voor kunnen zorgen dat een niet onaanzienlijk aantal buslijnen zal komen te vervallen. Dit wordt bevestigd door de personeelsmanager van Connexxion, Colin Breel.

Breel stelt dat 42 procent van alle chauffeurs die op dit ogenblik werkzaam zijn voor het bedrijf binnen de 10 jaar op pensioen gaan. Voor bepaalde vestigingen ligt dat aantal zelfs op een indrukwekkende 70 procent. Bij concurrent Arriva klinken dezelfde alarmerende berichten. Bij dit bedrijf is er sprake van ruim 4.000 chauffeurs waarvan 40 procent binnen de termijn van 10 jaar de pensioenleeftijd heeft bereikt.

Wil jij meehelpen het tekort aan buschauffeurs te verkleinen?
Wil jij meehelpen het tekort aan buschauffeurs te verkleinen en graag aan de slag als buschauffeur? Start dan op 27 oktober met de opleiding. Je ziet het: je bent gegarandeerd van een leuke baan. Vraag nu meer informatie aan door onderstaand contactformulier in te vullen.