Opleiding WRM-T Trekkerinstructeur bij De VerkeersAcademie

De VerkeersAcademie start in mei met de opleiding WRM-T Trekkerinstructeur. Dat doet het bedrijf, omdat vanaf 1 juli het trekkerrijbewijs in Nederland verplicht is voor het besturen van een landbouw- of bosbouwtrekker op de openbare weg. Door deze wetswijziging zijn veel nieuwe trekkerinstructeurs nodig, zo meldt nieuwssite RijschoolVandaag.nl

Logisch
Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie, vindt de invoering van het trekkerrijbewijs niet meer dan logisch. “Hoewel de meeste ongelukken op het eigen terrein plaatsvinden, snap ik dat de overheid iets wil veranderen. Het is ook niet niks dat een 16-jarige – zonder enige rijervaring – zomaar de weg op mag met een combinatie tot wel 50 ton, want daar hebben we het over.”

Inhoud opleiding WRM-T Trekkerinstructeur
De nieuwe opleiding WRM-T Trekkerinstructeur wordt gegeven op verschillende niveaus. “We hebben specifiek gekozen voor drie niveaus. Ik kan mij namelijk heel goed voorstellen dat er mensen zijn die wel voor de trekker willen worden opgeleid, maar geen autorijles willen geven. Zij zouden dan drie fases moeten doorlopen.” De ontwikkelaars van de nieuwe opleiding hebben ook gedacht aan bestaande instructeurs. “Ben je al B-instructeur dan hoef je nog maar twee fases te doorlopen. Het deel van wetgeving en rijproef en de stagefase. En ben je al CE-instructeur dan hoef je slechts één fase te doorlopen, de wetgeving en rijproef.”

Unieke opleiding WRM-T Trekkerinstructeur
Naast het feit dat Kantelberg directeur van De VerkeersAcademie is, is hij medeontwikkelaar van de WRM-T Trekkerinstructeurs-opleiding. Er zijn volgens hem enkele punten die deze opleiding specifiek maken. “Wij zorgen voor een praktijkgerichte opleiding en werken bij de ontwikkeling van de opleiding samen met professionals uit het werkveld. Ook worden de leerlingen opgeleid door professionals uit het werkveld die weten waar ze over praten.”

Om leerlingen beter te begeleiden geeft Kantelberg aan veel digitaal te doen. “Omdat ons lesmateriaal in belangrijke mate digitaal is, kunnen wij onze leerlingen veel beter begeleiden. Ook kan er gekozen worden voor e-learning of voor klassikaal leren. We werken met erg veel professionele clips en hebben schitterende didactische tools voor de regeling van de voertuigen, want ga maar eens opschrijven waar de verlichting op een trekker moet zitten. Dat zijn hele epistels, die wil je niet lezen.”

Unieke hulpmiddelen en tools
In mei start de opleiding op twee verschillende locaties in Nederland, in Nieuwegein en in Zwolle. Kantelberg is enthousiast. “Er is inmiddels al veel animo. Deze opleiding wordt ook zo ontzettend leuk opgetuigd met veel leuke tools en handigheidjes. Daarnaast kent de opleiding geen gelijke in Nederland. Zoveel is zeker.”