Ophef 23 rijtest locaties zorgt voor onrust onder rijscholen

Onder de Nederlandse rijschoolhouders is flink wat onrust ontstaan nu het CBR bekend heeft gemaakt dat het per 1 december maar liefst 23 locaties voor de rijtest gaat schrappen. De dertig locaties die overblijven, gaan er op vooruit (ze zijn goed bereikbaar, de privacy is geoptimaliseerd en er zijn betere faciliteiten voor mindervaliden), maar dat laat onverlet dat veel personen die dit aangaat wel verder moeten reizen.

Rijtest
Een rijtest is bedoeld om in de praktijk te beoordelen of iemand op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kan deelnemen. Een rijtest is nodig bij bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen. Dit beoordeelt het CBR op basis van een eigen verklaring en informatie van de medisch specialist.

Welke locaties verdwijnen?
In een aantal provincies worden op 1 december grote gaten geslagen in het aantal vestigingen. In bijvoorbeeld Zeeland worden Middelburg en Terneuzen opgeheven, waarmee alleen Goes overblijft. En in Noord-Holland worden Den Helder, Zaandam en Eemnes geschrapt. Dit betekent dat alle personen vanuit de regio Den Helder die dit betreft moeten reizen naar Alkmaar en Zaankanters naar Amsterdam. Vanuit het Gooi zijn Amsterdam, Amersfoort en Utrecht de dichtstbijzijnde steden waar de rijtest gehandhaafd wordt. CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein zegt hierover in het Noordhollands Dagblad: “Wij vinden kwaliteit heel belangrijk, juist voor deze kwetsbaardere groep. De rijtest locaties die blijven, hebben bijvoorbeeld goede voorzieningen voor mindervaliden zoals een aangepast toilet en parkeerplaats. En omdat het niet om grote aantallen gaat, kunnen mensen straks sneller terecht.”

Hieronder staat het overzicht met de locaties die gaan verdwijnen.

Almelo
Apeldoorn
Berkel-Enschot
Den Helder
Dordrecht
Eemnes/Huizen
Emmeloord
Gouda
Harderwijk
Heerlen
Hoogeveen
Meppel
Middelburg
Mierlo
Roosendaal
Sittard-Geleen
Sneek
Spijkenisse
Terneuzen
Tiel
Weert
Winschoten
Zaandam
Bron: rij-instructie.nl