Moet je als rijschool wel of niet adverteren op Google?

Als je op Google het woord “rijschool” intypt, krijg je een kaart van Google Maps te zien met alle rijscholen in de buurt. Om te beginnen moet je je dus aanmelden voor een bedrijfsvermelding bij Google Maps. Dit is gratis en kun je hier doen: https://www.google.nl/intl/nl/business/ Direct daaronder staat een link van het CBR “Welke rijschool moet ik kiezen”. Zorg dus ook dat je aan de juiste criteria van het CBR voldoet, omdat veel mensen van deze link gebruik maken.

Het bereik van Google
Google is de grootste zoekmachine op internet en het bereik is enorm. Maar het is voor een bedrijf ook lastig om hoog in de zoekresultaten te komen, omdat er nou eenmaal heel veel concurrentie is. De meeste internetters kijken niet verder dan de eerste pagina. Via Google Adwords kun je zorgen dat de website van jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten komt.

Voordelen
Er zitten een aantal voordelen aan adverteren via Google. Zo heb je geen contractuele verplichtingen. Ook als niemand op jouw advertentie klikt, betaal je niets. Jouw doelgroep en de plaats waar je werkt stel je helemaal zelf in. Je kunt heel precies volgen wat de statistieken zijn en je advertentie daarop aanpassen. Er is een hulpmiddel beschikbaar om de juiste zoektermen te selecteren. Betaling kan vooraf of achteraf en op verschillende manieren. Ook biedt Google gratis ondersteuning aan met een advertentiespecialist.

Wat kost dat dan?
Bij Google Adwords heb je zelf in de hand hoeveel je aan adverteren wil besteden. Dit doe je door een budgetplafond in te stellen. Vervolgens kun je diverse voorkeuren aangeven. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld op een bepaalde positie te komen in de ranking, maar dat is per klik wel duurder. Op https://support.google.com/adwords/answer/1704424?hl=nl kun je precies lezen hoe het kostenmodel in elkaar steekt.

Doe ik het of doe ik het niet?
Als je meer omzet wil genereren kan het geen kwaad om een beetje te experimenteren. Google biedt een promotietegoed aan van € 75,- als je tenminste € 25,- aan advertenties besteedt. Met de gratis ondersteuning moet het niet moeilijk zijn een kleine reclamecampagne op te zetten. En met de uitgebreide statistieken kun je snel zien of je meer bezoekers hebt op je site. Wat natuurlijk niet per se meteen meer klanten oplevert, maar je naamsbekendheid groeit dan wel. Het vergt misschien enig geduld voor dit wat oplevert. Maar voor dat bedrag waar je je geen bult aan kunt vallen is het toch best het proberen waard.