Lesauto schoonmaken

Als rijinstructeur breng je ontzettend veel tijd door in je lesauto. Leerlingen stappen continu bij je in en uit de auto en raken daarbij van alles aan. Om als rijinstructeur serieus genomen te worden en goed over te komen op je leerlingen is het belangrijk je lesauto opgeruimd en schoon te houden. Niet alleen de buitenkant, maar ook het interieur zal je om die reden regelmatig schoon moeten maken. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk zo snel en effectief mogelijk? De VerkeersAcademie geeft tips.

Benodigdheden
Om meteen goed aan de slag te gaan en zeker te weten dat je geen plekje overslaat, komen de volgende spullen van pas:

Stofzuiger met smalle zuigmond (en compressor);
Keukenrol en microvezeldoekjes;
Glassex;
Wattenstaafjes;
Tandenborstel;
Nagelborstel.
Stofzuiger
Als eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het grootste vuil als zand, bladeren en los stof opzuigt. Met de smalle zuigmond kun je goed tussen de autostoelen en onder de autostoelen komen. Mocht je beschikken over een compressor dan kun je ervoor kiezen om daarmee het vuil weg te blazen uit moeilijk bereikbare plekken om vervolgens op te zuigen.

Glassex
Wanneer je klaar bent met de stofzuiger pak je de Glassex en een stuk keukenrol of een microdoekje en ga je het dashboard en al het andere kunststof materiaal binnen in je auto schoonnemen. Omdat keukenrol soms stukjes papier kan achterlaten, geven wij de voorkeur aan een microvezeldoekje. Geen Glassex in huis? Dan kan je het ook zelf maken door een scheut spiritus samen met wat druppels afwasmiddel in spuitfles te doen en deze aan te lengen met water.

Lastige plekjes
Soms kan het moeilijk zijn om met je poetsdoek bij een bepaalde plek te komen. Hiervoor kun je een tandenborstel gebruiken. Is het plekje nog lastiger te bereiken? Dan komen de wattenstaafjes van pas.

Lastige vlekken
Heb je vlekken in je bekleding die er lastig uitgaan dan adviseren we je om te beginnen om nooit te veel water te gebruiken. Vlekken kunnen hierdoor verergeren. Je doet er dan het beste aan om speciale schuimreinigers te halen. Hiervan zijn er verschillende in de handel. De reiniger spuit je op de vlek en laat je een tijdje intrekken zodat het vuil los kan komen. Daarna kun je in de meeste gevallen het vuil uit de bekleding borstelen. Bijvoorbeeld door het gebruiken van een nagelborstel. Zodra de vlek helemaal weg is, dep je het restant droog met een schone doek. Om vet, olie, roest en antiroestmiddel te verwijderen adviseren we garagezeep. Dit reinigingsmiddel bevat bestandsdelen die agressief genoeg zijn om dit soort vlekken te verwijderen zonder daarbij je interieur te beschadigen.