In de kerstvakantie weg met de auto. Waar moet je op letten?

De kerstvakantie is weer in zicht. Veel mensen vertrekken met de auto richting het buitenland. Maar waar moet je nou opletten als je in het buitenland rijdt? Het is raadzaam om van te voren te checken welke regels en wetgeving er gelden binnen de landen waar je (doorheen) rijdt. Zo voorkom je onnodig oponthoud of nog vervelender: boetes.

Voorbereiding
Bereid je op tijd voor op je autovakantie. Het laatste wat je wilt is dat je auto onderweg moet worden weggesleept. Moet je ver rijden loop dan je auto goed na. Werken alle lampen correct? Is er nog genoeg koelvloeistof? Heb je genoeg bandenspanning? Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om je bandenspanning aan te passen aan de zwaarte van de belading. Met name de spanning van de achterbanden moet bij een zware belading worden aangepast. Wanneer je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, laat dan je accu doormeten. Bij een aantal autobedrijven kun je dit zelfs kosteloos voor je laten doen.

Reservesleutel
Het is verstandig om een reservesleutel van je auto mee te nemen op vakantie en om deze op een andere plek op te bergen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat niet alleen jij maar ook je partner een sleutel heeft. Mocht er één kwijtraken dan is er geen man overboord.

Verkeerswetgeving per land
Elk land heeft zijn eigen verkeerswetgeving dat grofweg onder te verdelen is in verkeersregels en voertuigeisen. De verkeersregels zijn geldig voor iedereen. De voertuigeisen niet. Deze gelden enkel voor voertuigen die in dat land geregistreerd staan. Hieronder hebben we een handig overzicht voor je gemaakt van spullen die in sommige landen noodzakelijk zijn om bij je te hebben in de auto. Wanneer iets niet verplicht is voor een auto met een Nederlands kentekenbord hebben we dit aangegeven met een *.

Verbanddoos Gevaren driehoek Veiligheidshesjes Brand blusser
Bezit Gebruik
België X* X X2 X*
Denmarken X
Duitsland X* X* X* X*
Frankrijk X X4 X2
Hongarije X X X X
Italië X X
Luxemburg X X X
Nederland X3
Noorwegen X X*4 X*
Oostenrijk X X X X2
Polen X X X X
Spanje X1 X
Tsjechië X X X X
Zweden X*
Zwitserland X4

1. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht als de auto een Spaans kenteken heeft
2. Alleen verplicht voor bestuurder
3. Alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren
4. Binnen handbereik bewaren
Autopech
Pech in het buitenland kan voor zowel jezelf als medeweggebruikers voor gevaarlijk situaties zorgen. Net als in Nederland is het als eerste zaak om jezelf, medepassagiers en medeweggebruikers in veiligheid te stellen. Neem bij autopech altijd deze regels in acht:

Blijf niet in de auto zitten maar zoek een veilige plek op. Het liefst zo ver mogelijk van de rijstroken vandaan en bij voorkeur achter de vangrail.
Draai de voorwielen van de geparkeerde auto in de richting van de weg af.
Zorg ervoor dat je andere weggebruikers voldoende op de hoogte stelt dat je met pech daar stilstaat.
Plaats je gevarendriehoek op de weg en zet je gevarenlichten aan (controleer in de tabel hierboven wat in het land van jouw bestemming verplicht of verboden is in dergelijke situaties).
Meld de autopech bij de alarmcentrale van je pechhulpverzekering en zorg ervoor dat je het kenteken en polisnummer van je reisverzekering bij de hand hebt.
Geef de locatie waar je staat zo nauwkeurig mogelijk door.
Blijf op een veilige plek wachten op de pechhulp. Ga nooit in de auto zitten.
Zorg dat alle passagiers een reflecterend veiligheidsvestje dragen.
En blijf na jouw melding bereikbaar voor de alarmcentrale.

We wensen je een fijne vakantie en een veilige reis toe.