Kamervragen CDA over rijexamen

Het CDA vraagt zich af of het CBR voldoende controlemaatregelen heeft om te controleren wie er mentaal geschikt is om een rijbewijs te krijgen. Martijn van Helvert, politicus van het CDA, kondigt in het tv-programma @Z aan hierover Kamervragen te gaan stellen.

Uitspraak
Dit is naar aanleiding van de uitspraak over de 18-jarige jongen, die vorig jaar op Koningsdag in Breda een peuter van 3 doodreed. Hij werd gister veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk. De dader is volgens gedragsdeskundigen ‘licht zwakzinnig’ en heeft een IQ van onder de 70.

Eigen verantwoordelijkheid
“Het CBR moet voldoende middelen en bevoegdheden hebben om te kijken of iedereen wel helder en bekwaam genoeg is om te kunnen rijden”, zegt Van Helvert. Het is nu zo geregeld bij wet dat iedere aspirant-bestuurder een eigen verklaring moet invullen. Ieder krijgt 10 vragen over zijn of haar lichamelijke en geestelijke gezondheid. Volgens het CBR is het de ‘verantwoordelijkheid van de persoon in kwestie of hij de vragenlijst naar waarheid invult’.

Bron: RijschoolVandaag