Kabinet wil appen op de fiets per 1 juli verbieden

Als het aan het kabinet ligt mag vanaf 1 juli 2019 niet meer geappt worden op de fiets. Minister Grapperhaus gaat met dit voorstel langs diverse adviesorganen. Reden voor het verbod is dat de kans op ongelukken fors hoger ligt wanneer er op de fiets geappt wordt.

Dat gebruik van een mobiele telefoon aanvankelijk niet was verboden voor fietsers, kwam door het idee dat ze vanwege hun geringe snelheid minder risico liepen.

Maar inmiddels zijn “aard (sociale media) en omvang (smartphones en databundels) van het telefoongebruik op de fiets enorm veranderd”, schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Ze benadrukt ook dat het op fietspaden veel drukker is geworden en dat door de opkomst van de elektrische fiets de verschillen in snelheid zijn toegenomen. Zo meldt de NOS.

Te veel
Naast de uitbreiding van het verbod tot bestuurders van alle voertuigen wordt in de regels de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektrisch apparaat’. Al deze apparaten leiden tijdens deelname aan het verkeer af van de rijtaak en daarom vallen ze voortaan allemaal onder het verbod, schrijft de minister. Ze spreekt van “een duidelijke en consistente norm”, die bovendien tegemoetkomt aan een “dringende maatschappelijke wens.”

Van Nieuwenhuizen wijst erop dat volgens onderzoek fietsers zich over het algemeen wel bewust zijn van de risico’s, maar dat toch de verleiding groot is om te bellen, te lezen of te schrijven. Volgens haar blijkt uit de cijfers nu niet dat veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door het gebruik van een telefoon. “Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel.”

Alle wijzigingen op een rij
Als rijinstructeur moet je altijd op de hoogte zijn van de nieuwste verkeersregels. Daarom bieden wij een up-to-date bijscholing met als onderwerp het RVV. Een leuke en praktijkgerichte opleiding, waarbij je altijd verbaasd bent wat er de afgelopen jaren allemaal is veranderd.

Interesse? Meld je aan voor de volgende bijscholing: