Hoe word je transportplanner?

Een transportplanner heeft een verantwoordelijke baan. Je hebt veel kennis nodig van allerlei wetten en regelingen en moet inzicht hebben in logistieke processen. Als je over de grens werkt gaat dat nog veel verder. Je moet communicatief sterk zijn, omdat je contacten hebt met de klant, de chauffeur maar ook handhavende instanties. Rustig blijven en oplossingsgericht zijn bij calamiteiten is een must. Je maakt gebruik van planningssoftware en andere programma’s waar je wel de weg in moet weten te vinden.

Opleiding
Het UWV heeft het beroep transportplanner uitgeroepen tot kansberoep, omdat er veel vraag naar is. Business is booming in deze sector. Dagelijks worden tonnen goederen vervoerd over de hele wereld. En dat moet allemaal in goede banen worden geleid door de transportplanner. Daar zijn er dus veel van nodig op het moment. Je kunt er natuurlijk gewoon inrollen, als je als chauffeur ervaring hebt opgedaan en toe bent aan een baan op kantoor. Misschien heb je dan voldoende kennis en vaardigheden om de baan goed in te kunnen vullen. Maar in de regel volg je een gedegen opleiding. De Verkeersacademie biedt zo’n opleiding.

Theorie en praktijk
De Verkeersacademie verzorgt een opleiding die zo praktijkgericht mogelijk is. Theorie is belangrijk maar niet voor iedereen makkelijk te behappen, dus wij hebben gezocht naar een vorm die toegankelijk is voor iedereen. Natuurlijk hebben we leerboeken, maar ons motto is “Leren door doen”. Door middel van praktijkopdrachten brengen we de benodigde kennis aan je over. Je krijgt klassikaal les en begeleiding van een mentor, die je ook helpt met je huiswerk. Theorie en praktijk komen op deze manier beide optimaal aan bod.

Programma
Het programma bestaat uit verschillende delen, waarbij alle aspecten van het vrachtvervoer aan bod komen. Wettelijke eisen, veiligheid, milieu, documentbeheer, maar ook leidinggeven, en natuurlijk kostprijsberekening en alle facetten van de planning. Al deze zaken komen ook terug in de examens, waar je gedegen op wordt voorbereid. Je zult 2 keer examen moeten doen, beide bestaande uit 15 meerkeuzevragen en 5 open vragen die op de praktijk zijn gericht.

Studieduur en kosten
Deze opleiding duurt 10 weken, waarbij je de zaterdagmorgen moet reserveren voor het klassikale onderwijs. Daarnaast ben je ongeveer 1 uur per dag kwijt aan thuissstudie. De kosten van deze opleiding bedragen € 1995,-, de examenkosten zijn nog eens € 194,-. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting. Als je dit jaar op 13 oktober wil starten, krijg je nog eens een korting van € 500,-. Waar wacht je nog op?