Hoe word je stagementor?

Om stages te mogen begeleiden, moet je zelf minimaal drie jaar als rijinstructeur aan het werk zijn. Ben jij een inspirerende persoonlijkheid, vind je andere mensen lesgeven leuk? Dan is de functie van stagementor misschien de juiste voor jou. Misschien had je zelf een heel fijne stagebegeleider en wil je daarom ook stagebegeleider worden of je vindt het leuk beginnende instructeurs op weg te helpen. Maar wat moet je ervoor kunnen, welke eigenschappen moet je ervoor hebben en welke juist niet.

Hoe word je stagementor?

Taken
Als de rijinstructeur fase I en II van de opleiding afgerond heeft, mag hij/zij beginnen aan het praktijkgedeelte: de stage. Ze krijgen een WRM-stagepas, die een jaar geldig is. De stage bestaat uit vijf lesuren meekijken bij een les met een echte leerling (die jij geeft) waarna de stagair 35 uur zelf gaat lesgeven met jou als stagementor. Je zit op de achterbank en geeft waar nodig aanwijzingen.

Jij bent het referentiepunt voor de stagair voor zijn toekomstige manier van lesgeven. Iets te leren op papier is een ding, het in praktijk brengen wat anders. Vaak is dit voor de irijnstructeur in opleiding het leukste maar ook spannendste gedeelte. Kan jij hem of haar op een fijne manier begeleiden? In de 35 uur die je meerijdt is het belangrijk dat je zowel rustig als wakker bent. Je moet zowel leerling als rijinstructeur in opleiding begeleiden. Als het begeleiden van je eigen rijlessen nog zeer inspannend is, ben je er wellicht nog niet klaar voor tegelijkertijd een instructeur in opleiding te begeleiden.

Opleiding
Als ervaren rijinstructeur kun je een bijscholing doen om te leren hoe je een rijinstructeur op de beste manier kunt bijstaan in de stagefase. Je moet namelijk zelf heel goed op de hoogte zijn van de eisen die aan de instructeur gesteld worden. In 4 dagdelen en tegen geringe kosten laat je je opleiden tot stagementor.