Hoe voorkom je onnodige ADHD-meldingen?

Om veilig te rijden moet je niet alleen rijvaardig zijn. Je moet het lichamelijk en geestelijk ook kúnnen. Mensen die ADHD of ADD hebben en hun rijbewijs willen halen, gaan naar een psychiater voor onderzoek. Daarna is een rijtest nodig. Zo beoordelen we of ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Om erachter te komen of iemand ADHD of ADD heeft, stellen we op de Gezondheidsverklaring de vraag: ‘Heeft u ADHD of ADD?’.

Sinds een jaar moeten bestuurders de Gezondheidsverklaring zelf invullen. Eerder werd dit vaak door de rijschool gedaan. Sindsdien is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de ADHD-vraag sterk gestegen. Op dit moment is de stijging in 2018 ca. 30% ten opzichte van 2017. Positief is dat het nu minder vaak voorkomt dat pas bij het examen blijkt dat iemand ADHD of een andere aandoening heeft.

Oorzaak stijging ADHD-meldingen
De stijging was voor het CBR aanleiding voor nadere analyse. Hoe kan het dat zoveel mensen invullen dat zij ADHD of ADD hebben? Uit data-onderzoek van dossiers blijkt dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD- of ADD-diagnose meer heeft. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.

Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is. En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en blijven we zorgen dat iedereen veilig de weg op gaat.

Om dit te bereiken is er uitleg toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en lichten we mensen actief voor over hoe je de vraag invult. De vraag luidt: ‘Heeft u ADHD of ADD?’. Je vult ‘ja’ in als: je de diagnose ADHD of ADD op dit moment hebt. Je vult ‘nee’ in als: je de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor je 16e verjaardag door een arts is gestaakt, je geen klachten meer hebt en geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseren we om eerst contact op te nemen met de huisarts.

Bijscholing Autisme en ADHD
Leerlingen die een informatieverwerkingsprobleem hebben denken anders dan leerlingen die deze problematiek niet hebben. Om deze kwetsbare groep goed te begeleiden en verantwoord les te kunnen geven, werken wij samen met Spectrum Brabant, de ontwikkelaar van het autisme- en ADHD-protocol voor rijinstructeurs. Door de basisopleiding of vervolgopleiding Autisme en ADHD te volgen leer je hoe je jezelf als een ware kameleon kunt aanpassen aan je leerling. Daarnaast leer je ook hoe je jouw lesmethode en instructie op een juiste en effectieve manier aanpast aan een ieder zijn/haar behoefte.

Ongeacht of het nu om autisme, ADHD of een leerling met cognitieve beperkingen gaat. Na het volgen van deze opleiding ben je straks in staat om iedereen op een effectieve manier les te geven. Je leert jezelf niet alleen te richten op de beperking, maar juist gebruik te maken van de sterke kanten van de leerling die je begeleidt. Onze samenwerking met Spectrum Nederland biedt de volgende voordelen: