Hoe kom je aan goede rijinstructeurs?

Uiteraard moet je eerst bekendmaken dat je op zoek bent naar rijinstructeurs. Via de lokale krant of radio, internet en sociale netwerk plaats je een advertentie. Of misschien is je netwerk zo groot dat je via mond-tot-mond reclame aan sollicitanten komt. Tijdens kennismakingsgesprekken krijg je een eerste indruk of de sollicitanten bij jouw rijschool en werkwijze passen.

Hoe kom je aan goede rijinstructeurs?

Ervaren of beginner
Heeft een sollicitant al ervaring? Dat is mooi meegenomen. Want net als bij het behalen van je rijbewijs, waar het echte rijden pas begint na het behalen van je rijbewijs, begint het leren een instructeur te zijn ook in de praktijk.

Heeft de sollicitant nog geen ervaring, maar klikt het erg goed, dan kun je de rijinstructeur de kans bieden om ervaring in jouw school op te doen. Misschien mag hij of zij nog een tijdje met een ervaren instructeur meerijden. Het kan heel goed zijn voor je school, zo’n frisse wind, iemand die alles voor het eerst meemaakt. Wellicht kun je zelfs wat leren van een onbevangen reactie op iets wat je zelf al vaker hebt meegemaakt.

Onervaren of ervaren, beide hebben voor- en nadelen. Een ervaren instructeur hoef je minder uit te leggen, maar geeft hij wel les zoals jij het wil? Heb jij een bepaalde visie voor je rijschool? Dan zet die op papier zodat iedere werknemer zich eraan kan houden en jullie naar buiten toe eenzelfde beeld afgeven.

Investeer in opleiding
Als rijschool maak je het voor anderen makkelijker om rijinstructeur te worden door de opleiding voor een sollicitant geheel of gedeeltelijk te betalen. Je kunt daar een scholingsovereenkomst voor opstellen.

Ook bestaande rijinstructeurs kun je verleiden bij je te blijven werken door te investeren in hun vaardigheden. En daarbij denken we niet aan bijscholing, want dat betalen rijschoolhouders al voor hun mensen. Nee, denk juist aan een vervolgopleiding tot motor- of vrachtautoinstructeur. Of laat een rijinstructeur zich op persoonlijk vlak ontwikkelen. Dat kan door een NLP-training of een opleiding om theoriedocent te worden.

Evaluatie
Als je zelf een ervaren rijinstructeur bent kan het een goed idee zijn af en toe mee te rijden met een instructeur om te weten hoe een instructeur lesgeeft en of dat nog bij jouw rijschool past. Alleen op deze manier kun je een idee krijgen hoe jouw instructeur met zijn leerlingen praat en of daar nog verbeteringen mogelijk zijn. Jouw eigen ervaringen van de afgelopen jaren komen nu vast goed van pas. Je kunt je rijinstructeur begeleiden door je ervaring te delen.

Kwaliteit behouden
Door je werknemers een goed vast loon en secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, zorg je voor een beter werkklimaat en dat zullen je werknemers uitdragen aan de leerlingen. De kans dat jouw instructeurs voor zichzelf gaan beginnen en leerlingen meenemen, is kleiner als ze tevreden zijn en het gevoel hebben goed betaald te worden. Door te peilen of je instructeurs jouw visie nog naar buiten dragen (in evaluatieritten en/of gesprekken) zorg je ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Kortom: er zijn genoeg manieren om aan nieuwe mensen te komen en om goede rijinstructeurs te behouden. Maar dat betekent wel, dat je creatief moet zijn. De VerkeersAcademie heeft meer tips. Bel ons op via 030-6042514.