Een eigen rijschool: spannend, maar zeker de moeite waard

Als je rijinstructeur bent en je bent ondernemend ingesteld dan wil je waarschijnlijk graag een eigen rijschool beginnen. Dat hoeft natuurlijk niet direct. Het kan ook verstandig zijn om eerst in dienstverband als rijinstructeur aan de slag te gaan. Zo doe je lekker veel ervaring op als rijinstructeur. Daarnaast krijg je inzicht over hoe een rijschool gerund wordt. Je kunt leren van de sterke punten van de rijschool waar je werkt. Als je alert bent dan heb je misschien ook idee├źn over hoe het beter kan. Dat is allemaal natuurlijk mooi meegenomen als je van plan bent om je eigen rijschool te beginnen. Voordat je aan dit alles kunt beginnen moet je natuurlijk een gecertificeerde rijinstructeur zijn. Deze opleiding duurt ongeveer vijf tot zeven maanden en kost betrekkelijk weinig geld als je kijkt wat je ervoor terug krijgt. Hieronder volgen nuttige tips voor rijinstructeurs die graag voor zichzelf willen beginnen.

Je lesauto en het gebied dat je uitkiest zijn cruciaal
Het opzetten van je eigen onderneming is een spannende tijd. Door gestructureerd en planmatig te werken kun je ervoor zorgen dat de stress niet de overhand krijgt. De eerste tips zijn speciaal voor het starten van een rijschool. Zorg er altijd voor dat je een comfortabele auto hebt om les in te geven. Dat is leuk voor je leerlingen maar ook zeker voor jou. Je zit een groot gedeelte van de dag in je lesauto en het is wel zo prettig als je daar comfortabel in kunt zitten.
In het begin lijkt het misschien aantrekkelijk om zo veel mogelijk kosten te besparen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een kleine en relatief goedkope auto te kopen. Op de lange termijn kan dat echter een negatief effect hebben. Het is niet prettig werken voor jezelf en ook je studenten rijden liever in een wat ruimere auto met meer comfort. In veel gevallen betaalt het kopen van een luxere en grotere auto zich bovendien wel weer terug omdat je meer geld per les kunt vragen.

Specialiseer jezelf en ga gedreven te werk
Je specialisatie is wellicht de belangrijkste keuze die je gaat maken. Kijk goed naar wat andere rijscholen doen en ga je onderscheiden. Bijvoorbeeld door les te gaan geven aan leerlingen met autisme of ADHD of een andere beperking.

Uiteraard moet je bij een eigen rijscholen er altijd opletten dat mensen je makkelijk kunnen vinden. Zorg bijvoorbeeld voor een goede website en probeer via vrienden, familie, kennissen of sportverenigingen aan leerlingen te komen. In het begin zul je hard moeten werken om alles te regelen en tegelijkertijd ook nog les te geven.

Maar bij De VerkeersAcademie sta je er niet alleen voor. Wij bieden je de ondersteuning die je nodig hebt. Zo zijn we twee maal per jaar de gastheer van De Startersdag. Dat is een dag die helemaal in het teken staat van wat er bij komt kijken als je een eigen rijschool wil beginnen. Ook krijg je tijdens je opleiding ook een module rijschoolmarketing. Dan weet je meteen hoe je snel aan voldoende leerlingen komt. En op die manier is het toch een eigen rijschool beginnen met een gerust hart.