Het kan spekglad worden door regen

Morgen kan het gaan regenen na een droogte van een maand. Daardoor kan het heel glad worden op de Nederlandse wegen. Reden voor Rijkswaterstaat om weggebruikers te waarschuwen.

Na een lange periode van droogte wordt er lichte regen verwacht, waardoor vuilresten op de weg zich kunnen omzetten in een spekgladde laag. Het advies is om in het geval van regen de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

Lokaal spekglad
In een groot deel van het land heeft het al een maand niet geregend en daardoor hebben zich olieresten, rubberresten en stofdeeltjes op het wegdek opgehoopt. Zodra het regent mengen de regendruppels zich met het opgehoopte vuil op de weg en ontstaat een dunne, slijmerige laag. Hierdoor kan het lokaal spekglad worden. De gladheid treedt vooral op als het licht regent. Bij zware regenval wordt het vuil snel weggespoeld en vormt deze aquaplaning zich niet.

Hinder houdt voorlopig aan
Het kleine beetje regen dat door het KNMI wordt verwacht zal de droogte in Nederland niet verhelpen. De afgelopen tijd zagen we al op diverse snelwegen files door bermbranden. Dit risico blijft ook de komende dagen groot. Rijkswaterstaat vraagt automobilisten dan ook met klem om sigaretten en afval binnenboord te houden. Omdat het strafbaar is, maar ook snel branden kan veroorzaken.

Ook lekker werken in het verkeer?
De VerkeersAcademie biedt opleidingen tot rijinstructeur met baangarantie. Lees hier meer over.