FNV vindt dat het examen voor taxichauffeurs moet blijven

Verschillende organisaties waaronder Uber zien het examen voor taxichauffeurs graag versoepelen, waardoor de markt toegankelijker wordt voor nieuwe toetreders. FNV Taxi ziet niets in dit idee. Volgens de vakbond is het examen noodzakelijk om de markt te beschermen en de kwaliteit omhoog te houden. Momenteel loopt er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu al een onderzoek omtrent dit examen en ook het CBR gaat het theorie-examen van de opleiding tot taxichauffeur aanpassen. Volgens het CBR heeft de wijziging niets te maken met het lopend onderzoek vanuit het ministerie.

FNV Taxi
Elk jaar worden er tussen de 8.000 en 9.000 praktijkexamens voor de opleiding tot taxichauffeur afgenomen. FNV Taxi vindt het belangrijk om het vakbekwaamheidsexamen voor taxichauffeurs te behouden. Volgens FNV is het examen voor taxichauffeurs nodig om de markt te beschermen en de kwaliteit te behouden.

Professionele rol taxichauffeur
Volgens Minke Jansma van FNV is meer dan 80 procent van de taxichauffeurs binnen Nederland werkzaam in het zorgvervoer. Tijdens de taxichauffeursopleiding en het examen wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Aankomende taxichauffeurs wordt bijvoorbeeld geleerd hoe ze met kwetsbare groepen moeten omgaan die extra aandacht en zorg nodig hebben en hoe een rolstoel correct wordt vastgezet. Ook worden tijdens het examen de verkeersregels en het autorijden gedeeltelijk opnieuw getoetst. “De kwaliteit van de dienstverlening zou juist verhoogd kunnen worden door meer kwaliteitsaspecten mee te nemen in het vakbekwaamheidsexamen. Niet minder regels, maar een betere handhaving”.

Onderzoek taxi-examen
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu neemt het taxi-examen opnieuw onder de loep. Het uitgangspunt van dit onderzoek is om met name dubbelingen met het examen voor het rijbewijs te voorkomen. Wanneer het onderzoek is afgerond is momenteel nog onduidelijk.

Verandering theorie-examen
Het CBR gaat het theorie-examen van de opleiding tot taxichauffeur aanpassen. Per 1 februari 2017 zal het examen twee cases bevatten. Het CBR wil het examen door de veranderingen meer praktijkgericht maken, met als doel de doelgroep meer aan te spreken. War het taxi-examen voorheen nog bestond uit veertig meerkeuzevragen, bestaat het nieuwe taxi-examen straks uit dertig meerkeuzevragen en twee cases met ieder vijf vragen. Het niveau van de vragen en de toets matrijs blijft onveranderd, ook blijven de onderwerpen in het examen hetzelfde.

Taxichauffeur worden
Wil je graag taxichauffeur worden en een baan met veel zekerheid? Schrijf je dan in voor onze opleiding tot taxichauffeur. Wij bieden je een uitgebreid taxichauffeursopleiding aan waarbij de nadruk wordt gelegd op het verwerven van kennis op het gebied van veiligheid, sociale vaardigheden, rijstijl en wet- en regelgeving. Tijdens de opleiding word je op een persoonlijke en praktijkgerichte manier onderwezen door docenten die ook zelf al jarenlang actief zijn in de taxibranche. Je kunt de chauffeursopleiding volgen op één van onze vestiging in Amsterdam, Best, Nieuwegein of Zwolle. De eerstvolgende opleidingen starten op:

Amsterdam Dinsdag 22 februari 09:00 – 16:00 uur 2 weken
Best Dinsdag 7 maart 09:00 – 16:00 uur 2 weken
Nieuwegein Dinsdag 17 januari 09:00 – 16:00 uur 2 weken
Zwolleq Dinsdag 22 februari 09:00 – 16:00 uur 2 weken

Contact
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Je kunt ons bereiken op het telefoonnummer 030 – 604 25 14 of door een mail te sturen naar info@deverkeersacademie.nl. We staan je graag te woord.