Hoe ga je om met leerlingen met faalangst?

Heeft je leerling erg veel zenuwen bij het wegrijden tijdens het rijexamen? En is het idee dat het rijexamen in één keer gehaald moet worden voor hem/haar beangstigend? De kans bestaat dat leerlingen die je hier in herkent last hebben van faalangst. Hieronder zijn een aantal tips terug te vinden die je aan deze leerlingen mee kunt geven zodat ze deze belangrijke momenten tijdens hun rijopleiding goed doorkomen.

Relativeer
De VerkeersAcademie besteedt tijdens de rijinstructeursopleiding tijd aan het begeleiden van leerlingen met faalangst. Iedereen wil natuurlijk zijn rijopleiding zo snel mogelijk halen. Je kan dan snel zelf de weg op en het is financieel gunstiger. Het is echter geen drama als het niet in één keer lukt. Probeer ze gerust te stellen door ze erop te wijzen dat ze prima zelfstandig kunnen rijden en dat ingrepen de laatste lessen niet voor zijn gekomen.

Goede voorbereiding is het halve werk
Motiveer de leerling de verkeersregels nog eens door te nemen zodat deze kennis goed opgefrist is en hij/zij het rijexamen met meer zelfvertrouwen tegemoet kan gaan. Voldoende slapen, vooraf even sporten en goed eten kunnen daarnaast helpen. Wat eten betreft zijn bessen bijvoorbeeld goed. De antioxidanten die hierin zitten onderdrukken de chemische reacties die ontstaan op angstige momenten. Andere voeding die het lichaam tot rust helpt te komen zijn oregano, grapefruits, bananen, appels en rode uien. Vooral veel gezonde voeding dus!

Laat ze aan iets leuks denken
Laat je leerling aan de leuke dingen denken die ze na het stressmoment gaan doen. Door zich op deze gedachte te focussen kunnen ze tot rust komen. Motiveer ze vervolgens echter wel zich volledig te focussen op het examen en een goede afloop.

Leerlingen met faalangst slagen sneller
Voor mensen met faalangst is het faalangstexamen in het leven geroepen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met faalangst eerder voor hun rijbewijs slagen (60%) dan mensen die het reguliere examen afleggen (49%). Het aangepaste examen duurt wat langer en is iets duurder maar daarvoor krijgt de leerling wel een speciaal opgeleide examinator toegewezen die het niet erg vindt wanneer de leerling een rustmoment nodig heeft.

Wil jij jezelf specialiseren in faalangst?
Jaarlijks starten 35.000 faalangst leerlingen met hun rijopleiding. Omdat leerlingen met faalangst speciale aandacht nodig hebben kunnen rijinstructeurs zich hierin specialiseren. Het kennisinstitut A&R, een onbetwiste specialist op het gebied van rijangsten, heeft in samenwerking met De Verkeersacademie de bijscholing “faalangstinstructeur” ontwikkeld. Meer informatie over de bijscholing “faalangstinstructeur” kan je vinden op www.deverkeersacademie.nl.