Ik was bang dat ik mijn demonstratie zou verknoeien

De opleiding tot rij-instructeur aan De VerkeersAcademie zit er voor Suzanne Bakker op. Wij volgen de jonge instructrice in opleiding al enige tijd en op 1 april – nee dat was geen grapje – ging zij op examen. Het laatste examen tot rij-instructeur B. “Hoewel ik goed voorbereid was, had ik voor het examen behoorlijk last van mijn zenuwen”, vertelt ze op RijschoolVandaag.nl.

Examen
Het examen vond voor Suzanne plaats in Den Helder. “Mijn examinator kwam in dit geval naar mijn woonplaats Den Helder toe. Hij vertelde mij rustig hoe het examen in zijn werk ging. Hij vertelde hoe het beoordelingsprotocol werkte, waar hij op ging letten en vooral dat ik lekker mijn eigen les moest geven en niet te veel op zijn aanwezigheid moest letten.”
Suzanne was blij met de rustige aanpak van haar examinator, omdat ze nogal gestrest was. “In de nacht voor het examen heb ik het examen wel een stuk of tien keer voorbij zien komen in mijn dromen. Ik had dus behoorlijk last van zenuwen. Ik was vooral bang dat ik belangrijke elementen in mijn uitleg zou vergeten of dat ik mijn demonstratie zou verknoeien.”

Naast het feit dat de examinator Suzanne op haar gemak stelde, deed hij dat ook bij haar leerling. “Hij vertelde aan mijn leerling dat haar rijvaardigheden niet beoordeeld werden tijdens mijn examen. Vervolgens ging het examen van start en begon ik met lesgeven.”

Goed gevoel
Het IBKI stelt gemiddeld 50 tot 80 minuten voor een examenles “Ik heb 78 minuten over mijn les gedaan. Voor mijn gevoel ging de les lekker. Ik heb geen fouten gemaakt bij belangrijke elementen en ook mijn demonstraties heb ik niet verknoeid, waar ik zo bang voor was. Toch kon ik niet direct na het examen zeggen of ik geslaagd was. Ik was toch een beetje onzeker over de uitslag.”

Uitslag
Na het geven van een les trekt de examinator zich terug om het beoordelingsformulier in te vullen. Vervolgens roept de instructeur zijn examenkandidaat bij zich om de uitslag te bespreken. “Ja, ik ben geslaagd!”, zegt Suzanne blij. “Tijdens de nabespreking werden naast goede punten ook verbeterpunten aangegeven, maar ik heb het gehaald. De vijf maanden bij De VerkeersAcademie zijn echt voorbij gevlogen. Het zit erop voordat je er erg in hebt. En nu mag ik rijles geven.”
Suzanne: “Ik kan niet wachten om te beginnen. Toch moet ik nog even wachten tot mijn WRM-pasje op de mat valt…”