Binnen vier maanden een eigen rijschool

Dit lukte Remy van de Mortel (37) eind vorig jaar. Hij startte begin juli bij ons met zijn opleiding tot rijinstructeur via e-learning. Op 16 november wist hij al zijn WRM-pas te halen en sindsdien timmert hij hard aan de weg met zijn eigen rijschool ‘Van de Mortel’. Lees hieronder zijn verhaal.

Hey Remy, goed bezig! Wil je beginnen met kort wat over jezelf te vertellen?
“Ik ben Remy van de Mortel (37) en woon samen met mijn vriendin en 2 kinderen in Griendtsveen. Voordat ik begon met de opleiding tot rijinstructeur heb ik mijn HBO diploma als verpleegkundige behaald. Na enige tijd in de zorg werkzaam te zijn geweest kwam ik erachter dat dit toch niet was wat ik zocht. Al vanaf dat ik het mij kan herinneren heb ik altijd al een eigen bedrijf willen hebben, maar wist ik nooit wat dat dan precies gaan worden. In mijn jongere jaren heb ik veel werk gedaan voor verschillende koeriersbedrijven, omdat ik graag autorijd. Daarnaast heb ik tijdens mijn opleiding tot verpleegkunde ook veel coaching opdrachten gedaan waarbij ik andere studenten moest helpen bij het aanleren van nieuwe taken. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Ook het persoonlijk contact met patiënten vond ik erg prettig. Na mijn beslissing om niet meer verder te gaan als verpleegkundige ben ik goed gaan nadenken over wat ik wél wilde en wat voor mij belangrijk is. Ik ben toen uitgekomen bij een baan als rijinstructeur. In deze functie zit ik veel op de weg, kan ik mijn leerlingen coachen en is er veel contact. Drie punten die voor mij erg belangrijk waren bij mijn besluit. En het gaf mij de natuurlijk mogelijkheid om eindelijk mijn eigen bedrijf te starten.”

Waarom heb je ervoor gekozen om je opleiding bij ons te volgen?
“Ik heb mij hoofdzakelijk online georiënteerd door via websites van de verschillende aanbieders informatie op te vragen. Ik heb uiteindelijk voor De VerkeersaAcademie gekozen omdat ik dan ook meteen RIS gecertificeerd zou zijn en omdat ik via e-learning direct met mijn opleiding tot rijinstructeur kon starten. Zo kon ik de opleiding geheel online en in mijn eigen tempo volgen. Hierdoor is het mij gelukt om de volledige opleiding inclusief mijn stageperiode in precies vier maanden af te ronden. Wel moet ik hierbij zeggen dat dit ook kwam doordat Rijopleidingen JTI mij de mogelijkheid bood om in een korte tijd veel stage uren te maken.”

Hoe verliep de oriëntatie naar het vinden van een lesauto?
“Ik heb in 2016 tijdens mijn opleiding de lesauto testdag bezocht en was daar in contact gekomen met een leasemaatschappij die mijn interesse had gewekt. Nadat ik zelf thuis ook de nodige berekeningen had gemaakt, viel het mij op dat er voor mij financieel weinig verschil zat tussen een lesauto leasen of zelf een auto kopen. Ik heb toen besloten om een lesauto te leasen. Het grote voordeel van een lesauto leasen is voor mij dat ik bij onverwachte schade altijd een vervangende lesauto krijg. Zo hoef ik nooit lessen af te zeggen. Ook vind ik het persoonlijk erg fijn dat ik nu precies weet wat ik maandelijks aan autokosten kwijt ben. Wat ik verder nog een pluspunt vind is dat ik iedere drie jaar een nieuwe lesauto ‘krijg’. Hierdoor kom ik altijd met een moderne auto bij mijn leerlingen aan en beschik ik altijd over de nieuwste technologie. Mijn huidige lesauto is een Volkswagen Polo. Ik heb zelf altijd privé in een Volkswagen gereden en vind dit zeer fijne auto’s vandaar mijn keuze voor dit model.”

Hoe gingen de eerste weken nadat je voor jezelf begon?
“Ik ben medio november gestart met mijn eigen rijschool. In de eerste weken heb ik mij vooral bezig gehouden met het krijgen van nieuwe leerlingen voor mijn rijschool. Wat me tot nu toe het meest is bijgebleven is dat er wel echt een hoop geregeld moet worden. Meer dan wat je op het eerste gezicht zou verwachten. Zelf vond ik het erg leuk om alles uit te zoeken. Voorlopig blijft het nog een proces van leren en bijstellen totdat ik helemaal tevreden ben en mijn rijschool optimaal functioneert.”

Wat doe je momenteel aan marketing?
“Ik maak op het moment veel gebruik van Facebook. Zo heb ik daar ook een leuke openingsactie bedacht. Nieuwe leerlingen kunnen bij aanmelding twee kaartjes winnen voor een weekend Formule 1 grand prix in België. Daarnaast heb ik een mooie website laten ontwikkelen waarop alle informatie duidelijk is terug te vinden. Ook heb ik geadverteerd in regionale krantjes en enkele wijkbladen. Het heeft me al een aantal leerlingen opgeleverd, dus het eerste begin is gemaakt.”

Wat is je ambitie voor de toekomst?
“In de toekomst wil ik nog graag motorrijlessen gaan geven en in de verre toekomst misschien ook nog wel vrachtwagen rijlessen. Maar voor nu wil ik mij eerst focussen op het opbouwen van mijn autorijschool. Daarna kijken we wel verder naar welke mogelijkheden er zijn en welke richting ik nog op wil gaan.”

Wat wil je tenslotte anderen die een rijschool willen starten meegeven?
“Begin gewoon! Neem die kans en waag de gok. Probeer tijdens je opleiding al leerlingen binnen te halen, zodat je na het behalen van je diploma direct kunt starten. Let hierbij wel op dat je niet te vroeg begint met werven. Mocht je onverhoopt een examen niet halen dan gaat er weer een tijd overheen voordat je opnieuw op examen kunt waardoor je jouw nieuwe leerlingen dus ook langer laat wachten. Dit is uiteraard geen positieve reclame voor je net startende rijschool. Zorg er ook voor dat je voldoende financiële middelen of inkomsten uit andere werkzaamheden beschikbaar hebt om de startperiode door te komen. Maak een ruime begroting, want je maakt veel (eenmalige) onkosten in de startperiode. En bedenk van tevoren wat je allemaal nodig hebt en hoe je dit gaat regelen. Ga je bijvoorbeeld zelf de boekhouding doen of besteed je dit uit? Ga je digitaal werken of toch niet? En zo ja, welke software ga je dan gebruiken? Stuk voor stuk belangrijke vragen waar je goed over na moet denken. Zorg er tot slot voor dat je partner achter je keuze staat en ga in principe samen het avontuur aan. Heel veel succes!”