Rijinstructeur Thei mag bijna lesgeven tot zijn 91e

Hij is geboren in 1932. Rijinstructeur Thei Wischmann doet de komende weken bijscholing. Als hij slaagt voor zijn praktijkbegeleiding mag hij rijles geven tot zijn 91e. “Als ik het na 55 jaar nog niet kan, kan ik het nou ook niet.”

Thei Wischmann is rijinstructeur in Landgraaf bij rijschool Wischmann en zoon. De zoon (58) is de eigenaar van de rijschool. “Ik geef nog les om mijn zoon te helpen. Ik geef nog les op de motor, vrachtauto en aanhanger. Hoeveel leerlingen ik heb geholpen met het halen van het rijbewijs? Da’s niet uit te rekenen.”

Thei geeft al 55 jaar rijles “Van mijn 31e en ik word nu 86.” De journalist van het Eindhovens Dagblad ziet op de lesauto staan “Wischmann en zoon”. Dus krijgt Thei de vraag gesteld of zijn vader ook nog steeds rijdt. Thei ziet er de humor van in. Lachend: “Mijn vader heeft nooit auto leren rijden.

Pensioen
“Pensioen? Och daar ben ik allang voorbij, hè? Ik ben allang de 65 voorbij” lacht hij.

Er is in die 55 jaar veel verander, zegt Thei. “Het wegennet is veranderd. De borden zijn veranderd. En de theorieexamens zijn heel erg veranderd. Vroeger kregen we maar 20 vragen voor de theorie. En tegenwoordig hebben ze 65 vragen.

Niet alles is veranderd: “De praktijkexamens zijn ongeveer gelijk gebleven.”

“Hoe lang ik nog door ga? Ik denk dat ik die vijf jaar nog vol maak. Het gaat me nog heel goed af. En ik heb nog een goed slagingspercentage.”

Bekijk hier een interview met Thei Wischmann

Rijinstructeur iets voor jou?
Word jij ook enthousiast van het verhaal van Thei? Kijk dan eens hier hoe je zelf rijinstructeur kunt worden.