Lesgeven aan leerlingen met een beperking

De meeste volwassen mensen in Nederland beschikken over een rijbewijs. Door het behalen van je rijbewijs heb je meer vrijheid en ben je onafhankelijker. Mensen met een beperking streven vaak naar meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Voor hen is het daarom in veel gevallen extra belangrijk om hun rijbewijs te halen.

Krijg een verklaring van geschiktheid van het CBR
Een lichamelijke of geestelijke beperking kan voor een belemmering zorgen bij het behalen van het rijbewijs. Gelukkig is er tegenwoordig heel wat mogelijk om ervoor te zorgen dat dit toch mogelijk is. Als je twijfelt over of jij zelf je rijbewijs kan halen dan kun je contact opnemen met het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zij verstrekken verklaringen van Rijvaardigheid aan iedereen die kan rijden en een verklaring van Geschiktheid aan mensen waarbij het verantwoord is dat ze de weg op kunnen. Op basis van de medische informatie over je gesteldheid beslist een medisch adviseur van het CBR of jij geschikt bent om auto te kunnen rijden. Je kunt daarbij een volledige geschiktheidsbepaling krijgen, een beperkende bepaling of een afwijzing krijgen. Een beperkende bepaling houdt in dat je alleen in auto’s mag rijden met bepaalde aanpassingen.

Rijles en autorijden met een beperkende bepaling
Omdat er heel wat op het spel staat in het verkeer moeten mensen met een beperking voldoen aan dezelfde eisen als mensen zonder beperking als ze hun rijbewijs willen halen. In principe zijn er twee manieren die eraan kunnen bijdragen dat personen met een beperkende beperking toch veilig en verantwoord de weg op kunnen. Aanpassingen doen aan de auto is daar één van. Door bepaalde aanpassingen te doen aan de motor of de besturing van de auto kunnen beperkingen gecompenseerd worden. Deze aanpassingen zijn zeer afhankelijk van de handicap die je hebt. Het gaspedaal kan bijvoorbeeld vervangen worden door iets anders waarmee de bestuurder gas kan geven. Dat kan toegepast worden bij bestuurders die een beperking hebben die betrekking heeft op de benen. Bij een beperkende bepaling staat altijd welke aanpassingen er aan een auto gedaan moeten worden voordat iemand met een beperking de weg op kan.

Gespecialiseerde rijinstructeur worden?
Het krijgen van lessen van instructeurs die gespecialiseerd zijn in het lesgeven aan mensen met een handicap helpt natuurlijk ook. Zij hebben ervaring met lesgeven waarbij rekening wordt gehouden met een beperking. Er wordt een speciaal traject bedacht afhankelijk van de beperking die je hebt. Hierdoor wordt de kans van slagen een stuk hoger zodat jij ook veilig en verantwoord de weg op kunt.

Ook jij kunt tot die groep gaan behoren. Meld je aan voor de eendaagse bijscholing “Lesgeven in het kader van medische rijschiktheid https://www.deverkeersacademie.nl/opleidingen/wrm-bijscholingen/bijscholing-rijinstructeurs/www.deverkeersacademie.nl/40-lesgeven-in-kader-van-medische-rijgeschiktheid-ook-ris/.

Los van de theorie ga je ook kennismaken met een volledig aangepaste lesauto. Ook ga je daarin rijden en krijg je van een ervaren rijinstructeur tips en trucs inzake het lesgeven aan leerlingen met een beperking.