Bijscholing autisme en ADHD ook in België

Spectrum Brabant – het centrum voor zorg en onderwijs – geeft al enige tijd praktijkbegeleiding aan Nederlandse instructeurs op het gebied van ADHD en autisme. Maar vanaf juni zal het centrum zich ook gaan richten op de internationale markt. Hasselt en Antwerpen zullen als eerste worden aangedaan. De lessen worden, net als in Nederland, verzorgd door De VerkeersAcademie.

Autisme en ADHD
Ruim 1% van de Nederlanders heeft een vorm van autisme. Het is daarom niet gek dat het onderwerp autisme en ADHD binnen de rijschoolbranche steeds vaker ter sprake komt. “We noemen deze twee overigens altijd samen, autisme en ADHD, omdat de manier van lesgeven en begeleiden ongeveer gelijk is. Rust en structuur zijn hier allebei erg belangrijk”, aldus Renate van Leeuwen, medewerker bij het centrum. Spectrum Brabant heeft inmiddels al enige tijd geleden bijscholing voor rijinstructeurs ontwikkeld voor de Nederlandse markt.

België
Het centrum gaat nu ook België over ADHD en Autisme informeren. “We zijn hier ontzettend blij mee. Het instituut voor Mobiliteit uit Hasselt nam zelf contact met ons op. Ze zijn bij onze organisatie terecht gekomen door de website Rijles-en-Autisme.nl. Na allerlei bezoeken van verschillende mensen kon er door subsidie een eerste stap worden gezet. We hebben een voorlichtingsbrochure gemaakt”, aldus van Leeuwen.

Naast de brochure mag het centrum nu ook praktijkbegeleiding gaan geven.
“Wij zijn als bedrijf de pioniers geweest op dit gebied en hebben eerst Nederland geïnformeerd, hoewel daar ook nog veel te halen valt, mogen we ook de Belgische rijinstructeur gaan informeren. We hebben er ontzettend veel zin in.”

Op dinsdag 2 juni zal de bijscholing in Hasselt te volgen zijn en op dinsdag 23 juni in Antwerpen.
Ga voor meer informatie naar Rijles-en-Autisme.be.

Nederlandse rij-instructeurs ook welkom
De bijscholingen worden door De VerkeersAcademie aangemeld bij het IBKI. Rij-instructeurs uit Limburg, Brabant en Zeeland zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze bijscholingen. Ze tellen mee voor hun theoriebijscholing. Unieke mogelijkheid om met Belgische collega’s kennis en ervaringen uit te wisselen.