Begin je eigen rijschool; zo richt je je lesauto in

Een lesauto voor een rijleraar is veel meer dan alleen een vervoermiddel. Het is je gereedschap om je werk mee te kunnen doen, maar ook je visitekaartje waarmee je klanten kunt aantrekken en behouden. Een goede lesauto moet er daarom verzorgd en vooral betrouwbaar uit zien. De kans op pech onderweg moet zo laag mogelijk zijn. Omdat je er veel kilometers mee zal rijden is het essentieel dat je volledig up to date blijft met alle onderhoudsbeurten, dat je je auto wekelijks wast en krasjes verwijdert en dat je er simpelweg goed voor zorgt. Of je nu een lesauto gaat leasen of een lesauto gaat kopen: als je de auto eenmaal hebt gevonden, zal je gaan denken aan de inrichting.

De buitenkant van de lesauto
Aan de buitenkant van de lesauto ben je eigenlijk alleen verplicht om ervoor te zorgen dat deze duidelijk als lesauto te herkennen is. Dat doe je door er de herkenbare L op te plaatsen. Deze moet van alle kanten te zien zijn, dus naast een L op je dak (natuurlijk in combinatie met een daknaambord) zal je ook een aantal stickers rondom de auto kunnen plakken. Verder zorg je er natuurlijk voor dat je ook de naam van je rijschool op de auto zet met een duidelijk zichtbaar telefoonnummer en webadres. Als je dan langs iemand rijdt die toevallig een rijschool zoekt, dan kunnen ze je direct opzoeken en contact met je leggen.

De binnenkant van de auto, dit is verplicht
Wat betreft de binnenkant van de auto, ben je verplicht voor extra spiegels te zorgen en uiteraard voor de bekende dubbele bediening. De extra spiegels zijn voor jou om te kunnen zien wat de leerling ook ziet en een goede kijk op de weg te hebben voor het geval de leerling een fout maakt. De pedalen gebruik je vervolgens om in te grijpen als er zich een gevaarlijke situatie voordoet.

De binnenkant van de auto, enkele tips
Naast de verplichte inrichting van de binnenkant van je auto kun je ook de volgende tips gebruiken om het lesgeven voor jezelf makkelijker te maken. Je auto is namelijk naast je gereedschap en je visitekaartje ook je kantoor en het is belangrijk dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt. Zorg er dus voor dat je plek reserveert voor extra proeftesten, voor lesmateriaal, pennen en andere kantoorartikelen, zodat deze niet in de weg liggen. Uiteraard heb je ook al je auto- en verzekeringspapieren bij je en zorg je dat deze veilig zijn opgeborgen. Vergeet niet een EHBO-doos aan te schaffen en altijd twee zonnebrillen in de auto te hebben voor als de zon laag staat en het zicht slecht is. Tenslotte heb je ook een actuele Rijprocedure en de Handelingsanalyse bij je, zodat je ondersteunend materiaal hebt voor tijdens de uitleg van een nieuw lesonderwerp.