Begin je eigen rijschool; tips om je website vindbaar te maken

Het opzetten van je eigen rijschool is spannend. Je hebt je ingeschreven bij de KvK en het CBR, je hebt je diploma gehaald en je hebt een mooie lesauto aangeschaft die aan alle eisen voldoet. Nu is het tijd om klanten te gaan werven en zonder een goede website zal dit lastig zijn. Het internet is de eerste plek waar potentiële klanten naar jou zullen gaan zoeken. Zeker nu je aan het begin nog niet kunt profiteren van de mond-tot-mondreclame van tevreden leerlingen.

Eisen aan je website
Maak de site overzichtelijk en persoonlijk. Heb het niet over “Wij van Rijschool Jan”. Maar heb het over “Ik ben Jan en ik heb ervoor gekozen een eigen rijschool te beginnen, omdat…”

Betrek ook de ouders erbij. En ben eerlijk over je tarieven. Leerlingen weten dat rijles geld kost.

Het is geweldig als je een mooi vormgegeven, overzichtelijke en professionele website hebt, maar als deze niet vindbaar is in alle bekende zoekmachines heb je er nog steeds erg weinig aan. Hier vind je enkele tips waarmee je je website zichtbaar kunt maken.

Zoekmachine Optimalisatie
Als je zelf je eigen website hebt gemaakt, dan zal je ongetwijfeld bekend zijn met de term “Zoekmachine Optimalisatie” of Search Engine Optimisation (SEO). Uit onderzoek is gebleken dat een erg laag percentage van mensen naar de tweede pagina van zoekresultaten navigeert. Het is dus eigenlijk essentieel dat jouw website als één van de eersten naar voren komt als een relevant zoekwoord wordt ingetypt. Heb je je website laten ontwikkelen (of ga je dit nog laten doen), controleer dan altijd met de ontwerper dat jouw website voldoet aan alle Zoekmachine Optimalisatie principes. Het is ook zeker niet slecht om jezelf hierin bij te scholen, als je hier nog geen verstand van hebt.

Sociale Media
Een andere manier om je website beter vindbaar te maken is door de Sociale Media te betrekken bij je marketingcampagne. Facebook is een platform waarmee je je bedrijf kunt promoten en waar je (potentiele) leerlingen interactief kunt betrekken. Plaats je hier regelmatig berichten, foto’s, acties en informatie op, dan zal dit onder de ogen komen van een steeds groter publiek. Jouw doelgroep is echter met name actief op Instagram en Snapchat. Verdiep je hoe die media werken. Hoe meer mensen je berichten delen en leuk vinden, hoe meer mensen dit zien en hoe meer reclame je maakt.

Schrijf een blog
Het schrijven van een blog is niet alleen leuk, het zal ook je website beter zichtbaar maken. Gebruik je relevante zoektermen in je stukken, dan zullen deze ook in de zoekmachines hoger naar voren komen. Relevante zoektermen zijn “naam rijschool + plaatsnaam” bijvoorbeeld. Een blog is ook een goede manier om je potentiele klanten een kijkje in de keuken te geven. Daarnaast kunnen ze zo alvast het één en ander over jou te weten komen. Is schrijven niet voor jou weggelegd, dan kun je investeren in een tekstschrijver die dit regelmatig voor je doet. De investering zal het geld meer dan waard zijn.