Begin je eigen rijschool; investeren in een lesauto

In deze serie blogs vertellen we je stap voor stap wat er bij komt kijken om je eigen rijschool te beginnen. Eerder heb je al kunnen lezen hoe je je rijschool opricht en hoe je aan leerlingen komt. Nu komen we aan bij de lesauto. Jouw lesauto is zowel je kantoor als je visitekaartje en het is dus belangrijk hier goed over na te denken. Je hebt de keuze tussen het kopen van je lesauto, maar je kunt ook een lesauto leasen.

Waar moet een goede lesauto aan voldoen?
Officieel moet een lesauto een extra stel pedalen (de dubbele bediening) hebben waarmee je kunt ingrijpen mocht dit nodig zijn. Daarnaast heeft de auto extra binnen- en buitenspiegels nodig, zodat jij de leerling goed kunt observeren en het verkeer in de gaten kunt houden. De auto moet ook duidelijk herkenbaar zijn als lesauto, door er het bekende L-teken op te plaatsen, al dan niet als dakbord met daarop de naam van je rijschool. Verder is het belangrijk, maar niet verplicht, dat je auto netjes is, dat hij er nieuw en onderhouden uitziet. Als jouw auto oud, vervallen en onprofessioneel overkomt, zal een potentiele leerling waarschijnlijk snel een andere rijschool uitkiezen.

Een lesauto kopen
Als je een lesauto koopt dan zal jij deze bezitten en dat betekent dat je er zelf volledig voor verantwoordelijk bent. Het is een investering en als je met je rijschool stopt is de auto van jou. Een krasje of een mankement is dus jouw verantwoordelijkheid. Het kopen van een auto is vaak goedkoper, maar je zal dan wel moeten zorgen dat hij goed en op tijd wordt onderhouden. De kosten hiervoor moet je volledig zelf dekken. Aangezien je de auto hopelijk veel zal gebruiken kunnen deze kosten snel oplopen. Maar hoe meer je de auto gebruikt, hoe meer inkomsten je hebt.

Een lesauto leasen
Je hebt ook de optie om de auto te leasen. Dit is duurder, maar hier krijg je dan ook een aantal services voor terug. Elke maand betaal je een vast bedrag en dit zal niet veranderen. De auto valt onder volledige garantie, dus bij een defect zal het leasebedrijf de reparatiekosten dekken. Ook onderhoudsbeurten worden door hen vergoed. Eigenlijk heb je er dus verder geen omkijken naar. De maandelijkse prijs die je betaalt is echter hoog en het is aan jou om te berekenen of dit goedkoper zal zijn dan wanneer je een auto koopt en alle kosten zelf dekt. Daarnaast zal een leaseauto nooit echt van jou zijn en moet je deze weer inleveren wanneer je met het lesgeven stopt.