Begin je eigen rijschool; inschrijven bij de KvK en het CBR

De stap om een eigen rijschool te beginnen is een hele spannende. Wij informeren je de komende weken over de stappen die je onder andere moet zetten om een eigen rijschool te kunnen beginnen.

Natuurlijk moet je les kunnen en mogen geven. Daarom haal je eerst je diploma tot rijinstructeur (hier en hier). Met dit diploma mag je lessen geven bij een rijschool of voor jezelf.

Om voor jezelf te beginnen, moet je een belangrijke stappen nemen. Het is verstandig om een businessplan te maken. Hierin bepaal je je werkgebied, onderzoek je de concurrentie, bepaal je aan de hand van je marktonderzoek je lesprijs en word je eventueel lid van een belangenvereniging. En je hebt pas echt een rijschool wanneer je officieel als rijschool staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Door je bij de Kamer van Koophandel in te schrijven krijg je een btw-registratienummer en een KvK nummer en mag je officieel zakendoen. Er is echter een groot aantal zaken waar je rekening mee moet houden en waar je informatie over zal moeten geven. Het is dus verstandig om hier goed op voorbereid te zijn. Je kunt de inschrijfformulieren thuis al downloaden en voor een gedeelte invullen. De rest doe je bij de KvK zelf, waar ze kopieën zullen maken van je inschrijfformulier en van je identiteitsbewijs. Ook moet je beslissen onder welke rechtsvorm je je rijschool wilt inschrijven. Dit kan als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) of met een partner als VOF (Vennootschap Onder Firma). Zorg ervoor, dat je goed weet wat deze verschillende rechtsvormen inhouden. Meer hierover lees je hier.

Inschrijven bij het CBR
Het CBR is een instantie waarmee jij en je leerlingen veel te maken zullen krijgen. En door je in te schrijven zal je van een aantal diensten gebruik kunnen maken. Zo kun je tussentijdse toetsen en praktijkexamens bij het CBR aanvragen Daarnaast organiseert het CBR-informatiebijeenkomsten en heb je altijd toegang tot handige informatie als je ergens over twijfelt. Raadpleeg het CBR Vademecum voor meer informatie.

Je rijschool beginnen
Nu is het tijd om te beginnen en je eerste klanten binnen te halen. Het opstarten van je eigen bedrijf heeft tijd nodig, dus heb geduld en geef vooral niet op. Maar de vraag naar rijlessen is erg groot. Hoe je aan leerlingen komt, vertellen we je in een ander blog.