Begin je eigen rijschool; een goede voorbereiding op het theorie-examen

Als rijinstructeur wil je natuurlijk dat je leerlingen goed presteren. Dit is niet alleen een teken dat jij je werk goed doet, maar dit is ook uitstekende reclame voor je rijschool. Jouw resultaten worden immers gepubliceerd op www.rijschoolgegevens.nl, een website van het CBR. Als bekend wordt dat bij jou de leerlingen vaker moeten afrijden dan gemiddeld, dan zullen nieuwe leerlingen vaker een rijschool kiezen met een beter slagingspercentage. En natuurlijk krijg je ook een gevoel van voldoening als je een leerling succesvol door het hele traject hebt geleid. Niet alleen de praktijk, maar ook voor het theorie-examen.

Het theorie-examen is een examen waar de leerling ook goed op voor moet bereiden. Daarom is er genoeg dat je kunt doen om de leerling te helpen hier ook in één keer voor te slagen.

Theorieboekjes
Er is een levendige handel in theorieboekjes. Vaak zien wij afgebladderde exemplaren rondgaan. Ten teken dat ze goed gebruikt worden. Maar boekjes verouderen en daardoor is de informatie vaak ook verouderd. Zorg ervoor dat jouw leerlingen altijd up-to-date theorieboekjes krijgen. Die boekjes kun je online kopen bij een van de uitgeverijen.

Theorietraining
Online training is natuurlijk wel up-to-date. Dezelfde uitgeverijen die de boekjes uitgeven, hebben ook online leeromgevingen met de theorie. Vaak kan de leerling daarbij ook talloze examenvragen oefenen. Maar weet 1 ding: een leerling slaagt pas als hij de theorie snapt. Vragen uit het hoofd leren is nooit een goed idee.

Trainingen in klasverband
Als laatste kun je je leerling klassikale of individuele training aanbieden. Dit is vooral voor leerlingen die problemen hebben met slagen een optie. Deze trainingen kosten geld en dit zijn geen kosten die je zelf moet dragen. Het is beter dit eerst uit te besteden, maar naar mate jouw rijschool groeit kun je ook overwegen deze trainingen zelf te gaan organiseren. Meerdaagse theorieopleidingen bieden de grootste kans van slagen bij het CBR. Meerdaags, dus laat je niet verleiden tot theorietrainingen in 1 dag.

Juist advies
Als laatste moet je je leerlingen natuurlijk bijstaan met correct advies. Raad ze aan welk boek het beste te kopen en zorg ervoor dat ze tijdig beginnen met studeren. Elke dag een uurtje studeren is een stuk beter dan vier uur per dag stampen, maar dit moet je wel plannen. Adviseer ze ook samenvattingen te maken en jou vragen te stellen als iets onduidelijk is. Zo zullen ze vol zelfvertrouwen en met voldoende kennis het theorie-examen ingaan. De rest is dan aan de leerling om af te ronden.