Begeleid rijden (2todrive) zorgt voor tekort aan rij-instructeurs

Op 1 november 2011 gaat een proef van start onder de naam 2todrive. De proef maakt het mogelijk dat leerlingen kunnen beginnen met rijles zodra ze 16,5 jaar oud zijn.Het ministerie van Infrastructuur en Milieu voorspelt dat dit 25-30% meer leerlingen oplevert de komende jaren. Hierdoor ontstaat een tekort van 2000 tot 2400 rij-instructeurs.

De kern van ‘2toDrive’ is dat jongeren na het volgen van een professionele rijopleiding en het afleggen van de benodigde examens worden begeleid bij het opdoen van hun eerste rijervaring. Iedereen die minimaal tien jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs B, mag coachen.

Coaches mogen in het verleden niet strafrechtelijk zijn veroordeeld voor een verkeersovertreding. En niet eerder door het CBR naar een educatieve maatregel zijn gestuurd. Vanzelfsprekend mag de coach niet onder invloed van alcohol en/of drugs zijn tijdens het rijden.

Positieve ervaringen in het buitenland laten zien dat ‘2todrive’werkt. Proeven in Duitsland tonen aan dat jongeren 30 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen veroorzaken. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kan begeleid rijden in Nederland zestien jonge verkeersdoden per jaar voorkomen.