11 Tips voor rijden bij winters weer

De komende dagen wordt het alsmaar kouder en volgens de meteorologen is er behoorlijk heftig winterweer op komst. De avondspits krijgt te maken met flinke regenval. Later op de avond en in de nacht van donderdag op vrijdag zal de regen over gaan in sneeuw. In sommige delen van het land kan dit sneeuw tot wel 10 centimeter opleveren. Morgen houdt het winterse weer aan en komt het ‘s middags langs de kust tot storm met zeer zware windstoten van 100-115 km/uur. Met dit weer is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan, zodat je weet waar je op moet letten. Wij geven je graag tips.

Houd afstand
Neem tijdens het rijden meer afstand dan je normaal gezien zou doen. Mocht je plotseling moeten remmen dan heb je bij gladheid een langere remweg nodig om op tijd tot stilstand te komen. Ook op het laatste moment invoegen is onverantwoord.

Let op je snelheid
Het is belangrijk om je snelheid op alle weersomstandigheden aan te passen. Een nat wegdek is dubbel zo glad als een droog wegdek. En een besneeuwd wegdek is nog eens dubbel zo glad als een nat wegdek. Dus rij rustig.

Kijk vooruit
Probeer tijdens het rijden zover mogelijk vooruit te kijken om te zien wat anderen op de weg doen, zodat je hier tijdig op kunt participeren. Op het moment dat je even afgeleid bent en ineens een kind de straat oversteekt is de kans groot dat je te laat remt. En dit soort ernstige ongelukken wil je natuurlijk voorkomen. Als je autosporen van andere auto’s in de sneeuw ziet, probeer daar in mee te rijden. Zo volg je zonder glijpartijen de gebaande weg.

Remmen
Als je dan toch plotseling een noodstop moet maken, dan wil je natuurlijk dat je antiblokkersysteem optimaal werkt. Maar ABS werkt enkel wanneer je de remdruk hoog houdt. Dit doe je door zowel je rem als je koppeling tegelijkertijd hard in te trappen. Mocht je tijdens het remmen rare geluiden hoor of merken dat je rempedaal trilt dan hoeft je niet te schrikken. Het antiblokkeersysteem zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien (anti-blokkeren) en daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is.

Bochten
Maar in sommige gevallen is het juist beter om helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Je doet er dan het beste aan om je gas loslaten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Mocht je de bocht toch verkeerd hebben geschat en zie je de vangrail op je afkomen, probeer dan kalm te blijven. Ga niet als een gek hard aan je stuur lopen trekken; je kunt de auto beter laten glijden en rustig je stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je dan vanzelf de goede kant op. De vangrail raken is natuurlijk niet leuk, maar het kan je ook helpen om je auto weer in het juiste spoor te krijgen.

Slippen
Mocht je met je auto onverhoopt in de slip raken aan de voorkant trap dan direct de koppeling in, laat het gas los en stuur in de richting waar je naar toe wilt gaan. Indien je auto aan de achterkant in de slip raakt is het zaak om tegen te sturen. Raak niet in paniek en probeer je hoofd erbij te houden.

Rustig optrekken
Moet je vanuit stilstand optrekken geef dan niet te veel gas, en laat de koppeling rustig opkomen. Als je te veel gas geeft loop je het risico dat je banden gaan slippen en zich nog dieper in de sneeuw ingraven. Lukt het niet om vanuit de eerste versnelling weg te rijden, dan kan het helpen om de auto in zijn tweede versnelling te zetten. Ook hier is het belangrijk om weinig gas te geven en de koppeling rustig op te laten komen.

IJzel
Let goed op bij ijzel. Auto’s rijden zout namelijk gemakkelijker in op sneeuw dan op ijzel. Het effect van zout op ijzer is hierdoor dan aanzienlijk minder waardoor wegen nog steeds verraderlijk glad kunnen zijn. Houd hier altijd goed rekening mee.

Sneeuw onder je zolen
Moet je door een flinke pak sneeuw naar je auto lopen, vergeet dan niet om voor het instappen je schoenen goed schoon te schoppen tegen de rand van je auto. Doe je dit niet dan loop je het risico dat je tijdens het rijden over je pedalen glijdt en zo per ongeluk gas bijgeeft in plaats van afremt.

Winterbanden
Controleer regelmatig de bandenspanning van je winterbanden. Deze banden hebben namelijk een zachtere structuur dan zomerbanden. Bij te weinig bandenspanning verliezen ze al snel hun nut.

Noodpakket
Zorg er tot slot altijd voor dat er een noodpakket aanwezig is in je auto voor als je dan toch onverwacht ergens vast komt te staan. Aan dit pakket kun je dingen als eten, drinken en warme dekens toevoegen, maar bijvoorbeeld ook een jerrycan met reservebrandstof.